Winner: Delivered Outcome – Small Scale

Click to enlarge
Orange Regional Museum.

Orange Regional Museum. Image: Troy Pearson

Orange Regional Museum by Crone.

Jury citation

The Orange Regional Museum provides a dynamic, evolving space for the community and visitors to meet and interact. The design can be understood and experienced in diverse ways as the user walks around, inside or on top of the building.

The museum is respectfully integrated with the existing precinct. It contributes to a new identity for Orange, in the central west region of New South Wales, while strengthening current civic conditions on the site. The design promotes urban space for flexible community use, such as an outdoor exhibition area or simply a place to relax.

The jury noted that the project blurs distinction between the architecture and landscape through holistic urban design.

Integrated seating and stairs create an amphitheatre and provide access to the sloping landscaped roof, a defining feature of the design that rises from the existing lawn to provide a public green space and vantage point offering views across the city.

For more coverage, see David Sutherland’s review from Architecture Australia March/April 2017.

Client: Orange City Council | Construction: Zauner Construction | Structural and civil engineer: Taylor Thomson Whitting | Landscape design: Urbis and Sitedesign Studios


More archive