Endorsed by

Cumulus Studio designs ‘meditative and reverent’ lakeside viewing shelter

Designs for a viewing shelter overlooking Dove Lake in northern Tasmania, by Cumulus Studio with landscape architecture by Playstreet, have been revealed.

The designs are part of a proposal released by the Tasmanian government’s Tasmanian Parks and Wildlife Service for public comment.

The proposal would replace existing visitor infrastructure at Dove Lake, located within the UNESCO World Heritage-listed Cradle Mountain-Lake St Clair National Park. The viewing shelter is proposed as part of a masterplan for Cradle Mountain, also designed by Cumulus Studio. The project is being pursued as a way of dealing with an enormous spike in visitor numbers to the park, which saw 268,000 visitors in 2017, and is projected to grow to 467,500 visitors at Dove Lake by 2048.

The proposed Dove Lake viewing shelter by Cumulus Studio.

The proposed Dove Lake viewing shelter by Cumulus Studio.

Image: Cumulus Studio

The viewing shelter has been sited to conceal the view of the lake as visitors approach. Instead, the shelter will curate the visitor experience by “slowing down” the visitor to “dramatically reveal the view as if it were the centre piece of a gallery exhibition or chapel altar.”

It would be composed of an arrival chamber and two viewing chambers. “Cave-like” connecting passages would draw visitors to the expansive windows in the viewing chambers, with the architects “playing with contrasting light and dark” to “elevate out of the ordinary to one that is meditative and reverent,” according to the proposal.

<!— /5912001/LA_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1470029277033-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1470029277033-2-mob’); }); </script> </div>

This structure would surround a 180-square-metre central courtyard containing ancillary buildings for walker registration, locker facilities and a good and beverage kiosk.

The building would be constructed of off-form concrete, with the form inspired by the “angular shapes of the Jurassic dolerite rock which can be found in the Cradle Valley.”

The building would occupy a footprint mostly identical to that of the existing site, which currently contains a car park, toilets and a hut for walker registration. All of these would be removed and the unused space rehabilitated, resulting in a net gain of roughly 900-square-metres of native vegetation.

The proposed Dove Lake viewing shelter by Cumulus Studio.

The proposed Dove Lake viewing shelter by Cumulus Studio.

Image: Cumulus Studio

A new shuttle bus service, scheduled to begin in November, will take visitors from the park entrance to Dove Lake every 15 minutes.

The shelter forms the second stage of the Cradle Mountain Masterplan. The first stage, a “Wilderness Village,” was approved by Kentish Council in 2017.

The village would include a visitor centre, tourist infrastructure and act as a gateway for the park.

A third project mooted in the masterplan is a series of “walking shelter pods” for walkers to rest at around Dove Lake.

After the feedback period concludes, the viewing shelter proposal will be submitted to Kentish Council in November/December.

More news

See all
The winning design for Parramatta Aquatic Centre by Grimshaw, Andrew Burges Architects and McGregor Coxall. Ring-shaped aquatic centre design revealed after year of secrecy

A funding dispute kept the winning design for Parramatta Aquatic Centre under wraps for more than a year.

The Sydney Olympic Stadium by Populous and Bligh Lobb Sports Architecture will be refurbished. Design competition launched for the Sydney stadium that survived demolition

The $200,000-prize-pool competition calls for designs for the public precinct surrounding Sydney Olympic Park.

First place winner in the 2019 LAGI competition – Starlit Stratus by Sunggi Park (Long Island City (NY), USA) uses solar photovoltaic to generate 2,484 MWh per year. A submission to the 2019 Land Art Generator Initiative Design Competition for Abu Dhabi. 2019 Land Art Generator Initiative design competition winners announced

A New York-based architect has been named the winner of the sixth Land Art Generator Initiative (LAGI) international design competition sited in Abu Dhabi’s Masdar …

Asahikawa Kitasaito Garden by Takano Landscape Planning Co Ltd in Asahikawa, Japan, won an Outstanding Award in the Communities category in the 2017 IFLA Asia-Pac LA Awards. Winners announced: 2019 IFLA Asia-Pacific Landscape Architecture Awards

Four Outstanding Awards were given to projects in the categories of Analysis and Master Planning, Communities and Open Space.

Most read

Latest on site