Winner revealed in competition to design Lorne foreshore redevelopment

The Great Ocean Road Coast Committee (GORCC) has announced the winning design team for a project to redevelop the Point Grey foreshore precinct in Lorne on Victoria’s Surf Coast.

Entitled “The Waterline,” the proposal by Searle x Waldron Architecture, Edwards Moore and Bush Projects was chosen by a jury for its “deep and thorough understanding of, and response to, the local histories, peoples and environments within which the site is located.”

<!— /5912001/LA_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1470029277033-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1470029277033-2-mob’); }); </script> </div>

The competition sought designs for two new structures that will replace the existing buildings for a cafe, restaurant and public amenities, and the Lorne Aquatic and Angling Club.

The winning team’s proposal is connected to both the Aboriginal and European histories of the site and will create “a shared place of family, community, celebrations, of traditions, of telling stories and listening around the oven/campfire,” said artist Vicki Couzens, who is a Gunditjmara Keerray Woorroong woman from the Western Districts of Victoria.

The design is characterized by a sculptural roof, which will provide shelter over a group of small structures designed accommodate specific activities.

The angular roof will rise and fall to create a series of low-ceilinged intimate spaces within a larger overall structure.

At the entrance to the cafe and restaurant building, a large, communal wood fired oven will provide warmth and a smoking chimney.

A communal wood fired oven will be located near the entrance to the cafe and restaurant building by Searle x Waldron Architecture, Edwards Moore and Bush Projects.

A communal wood fired oven will be located near the entrance to the cafe and restaurant building by Searle x Waldron Architecture, Edwards Moore and Bush Projects.

Image: Courtesy Great Ocean Road Coast Committee

The new building for the angling club will be an independent structure, visually connected to the public building through its materiality.

“The submission deftly navigates the intimacies of scale and geometry, which together create a design response that is cohesive, responsive and adaptable,” said the jury who also praised the winning team for their “compelling design strategy for the site.”

“This expression of place ties the future development of the site to its ancient occupation as a place of gathering.”

Chairman of GORCC Ken Northwood said, “We heard that the community wanted something with a ‘wow factor’ that encouraged the millions of tourists visiting every year to ‘stop, spend and stay’ in Lorne. We also heard that the history of the site needed to be celebrated, and there must be strong connections to the town and the hinterland.

“This is a once-in-a-lifetime opportunity to create something truly unique and distinctive at one of the most outstanding sites on the Great Ocean Road.”

The will $6.9 million project is due to start construction in 2019, pending funding. The GORCC will provide $1.5 million towards the project.

The jury for the design competition comprised John Wardle (John Wardle Architects) and Kristin Green (Kristin Green Architecture), Bronwen Hamilton (Office of the Victorian Government Architect), Jocelyn Chiew (Monash University manager of campus design) and Richard Davies (former CEO of GORCC).

Related topics

More news

See all
Saxhóll Crater Stairway in Iceland by Icelandic studio Landslag ehf, winner of the 2018 Rosa Barba International Landscape Prize. Entries open: 11th Rosa Barba Landscape Prize

The 11th edition of the biennial international prize is now calling for submissions.

Whynot St Pool and Carport by Kieron Gait Architects and Dan Young Landscape Architect, winner of the Garden or Landscape category at the 2019 Houses Awards. Entries open: 2020 Houses Awards

The awards include a “Garden or Landscape” category.

Aperture f/1.2, Shallow Inlet (2015). Each of the series of four installations decreased its aperture in response to the compression of the landscape around the bay, from primary sand dunes to rocky escarpment. Waratah Bay, Victoria, Regional Arts Victoria Fund 2015 TCL announces recipient of the 2020 Kevin Taylor Legacy Creative Grant

The winner will use the grant to develop a “conceptual land-art project” that explores “objective awareness and [the] subjective experience of time.”

Crowdfunding sought to replant tree sheltering Boyd's Walsh Street House Crowdfunding sought to replant tree sheltering Boyd's Walsh Street House

The Robin Boyd Foundation is seeking donations to help replace a significant, heritage-listed tree at Boyd’s seminal Walsh Street House.

Most read

Latest on site