Endorsed by

Ballast Point Park

From the landscape architect: This multi-award winning 2.5ha post-industrial waterfront park

Ballast Point before it was transformed into a public park.

Ballast Point before it was transformed into a public park.

Image: Supplied

is located on a remediated lubricant production site on the Birchgrove Peninsula in the inner reaches of Sydney Harbour. The site’s richly layered history includes occupation by Indigenous people, construction of the ‘Menevia’ marine villa in the 1860s, quarry use for ship ballast and finally petroleum distillation by Caltex from the 1920s until 2002. As lead consultant, McGregor Coxall undertook project management, design development, construction documentation and administered the construction contract for the client. This project’s design is driven by a strong environmental agenda where recycled materials are used site-wide. Wind turbine generators reflect a movement away from fossil fuels and an integrated stormwater management and recycle system ensures that all stormwater entering Sydney Harbour from the site has been cleaned prior to its discharge.

INSPIRATION AND CONTRIBUTION TO PUBLIC LIFE

The function of the park is to provide picnic and harbour viewing areas for the enjoyment of locals and the general public. The success of the design has been underlined by the unanimously positive response from park users and the high use the park has experienced since opening. The design challenges the concept of children’s play areas in parks of this nature. McGregor Coxall took the position that they did not want to provide off–the-shelf play facilities but rather see the entire park as an opportunity for adventure, exploration and playfulness. This approach has been confirmed by the positive response we have had by face to face communication and emails that we have received from park users.

IDEAS AND EVOLUTION

McGregor Coxall led a multidisciplinary team to design this 2.8 ha public park from an agreed masterplan by JMD design. The design development ideas were based around four overarching design concepts;

  1. To communicate the change that has occurred to the local area, i.e. from an industrial heart land to its present more gentrified evolution. To achieve this, the design overlays a high end fine grain detailing over a more robust constructed base.
  2. To communicate the change in our cultural perception to our landscape from a resource to be used to an asset to be respected. To achieve this the design explores the re-use of the rubble of the past in re-building a park of the future.
  3. To respect and communicate the site’s historic layers. To achieve this, a fine balance of each layer, underpinned by a signage strategy, has been retained and displayed within the overall composition.
  4. To employ sustainable design principles in managing on site stormwater and planting. To achieve this, all site stormwater is directed to planting areas where it is cleaned and filtered prior to entering the harbour.

This project represents a new benchmark in sustainable design; rarely is the issue of sustainability used as the driving force in the design process. This design is premised on using the broken remnants of its previous use as the building blocks for the new. One of Sydney’s largest and visually dominant fossil fuel storage tanks has been converted into a renewable energy provider by reconfiguring its design by using wind turbines. The landscape retaining walls are constructed from reinforced earth using site soil and faced with recycled building rubble, site stormwater once directly discharged into the harbour is now directed to natural cleansing ponds, plants are grown from locally sourced seeds and soils/mulches are from recycled materials. Finally the timber is reused from recycled sources and the concrete is EC1.

Eight vertical axis wind turbines and an extract from a Les Murray poem, carved into recycled tank panels, form a sculptural re-interpretation of the site’s former largest storage tank. The wind turbines symbolise the future, a step away from our fossil fuelled past towards more sustainable renewable energy forms.

McGregor Coxall

Credits

Landscape architect
McGregor Coxall
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Philip Coxall, Adrian McGregor, Christian Borchert, Kristin Spradbrow, Jeremy Gill, John Choi, Steven Fighera, Tai Ropiha, Toby Breakspear, Claire Nye
Architect
Choi Ropiha Fighera
Sydney, NSW, Australia
Consultants
Builder Landscape Solutions Australia
Electrical & hydraulic engineer Northrop Consulting Engineers
Graphic design Deuce Design
Lighting consultant Lighting Art and Science
Master planning Anton James Design, Context Landscape Design, CAB Consulting
Quantity surveyor WT Partnership
Structural and civil engineer Northrop Consulting Engineers
Site details
Location Birchgrove Peninsula,  Sydney,  NSW,  Australia
Category Landscape / urban design
Type Culture / arts, Public / civic
Project Details
Status Built
Design, documentation 9 months
Construction 16 months
Client
Client Sydney Harbour Foreshore Authority
Website shfa.nsw.gov.au
Related topics

More places

See all
Therry Courtyard, Saint Ignatius College, Riverview by Arcadia Landscape Architecture. Therry Courtyard, St Ignatius College, Riverview

Arcadia Landscape Architecture has designed a flexible and collaborative learning environment for a school on Sydney’s North Shore.

Matron Ruby Grant Park by Sprout Landscape Architecture with CAB Consulting Matron Ruby Grant Park

Sprout Landscape Architecture with CAB Consulting have transformed a former hospital site in Sydney’s east into a community park that provides a flexible setting for …

Rockhampton Riverside Revitalisation by Urbis. Rockhampton Riverside Revitalization

Urbis’s design for the redevelopment of a waterfront precinct in Rockhampton aims to provide the city’s residents with a “world-class civic and recreation space that …

Midland Railway Square by PLACE Laboratory. Railway Square

Place Laboratory has transformed an area of former railway workshops in Perth’s east into a new civic space that evokes a strong sense of history.

Most read

Latest on site