Openwork completes ‘landform’ alternative to Melbourne’s vehicle bollards

Landscape architecture and urban design practice Openwork has completed a ‘landform’ installation in the courtyard of the Sean Godsell and Peddle Thorp Architects-designed RMIT Design Hub in central Melbourne that was commissioned by the university to provide a visual and physical deterrent for vehicles entering the building’s plaza space at speed.

The design has been informed by a 3D point cloud scan of the as-built plaza surface that was undertaken by RMIT staff. Its form is a 1:1 copy of an imperfect circle paving motif on the existing plaza.

B100 project by Openwork.

B100 project by Openwork.

Image: Peter Bennetts

The design is an alternative to the concrete bollard impact barrier, many of which were installed around Melbourne after the Bourke Street attack in 2017. The concrete bollards were deemed an eyesore by members of the public, leading to many decoratively painted, guerrilla applications of what is sometimes called “bollart.”

Mark Jacques, director of Openwork, said, “We are sceptical of the message that bollards transmit about permission in public space, and we proposed a land-form instead of a bollard that invites the body and provides prospect to the plaza and the city behind it.

B100 project by Openwork.

B100 project by Openwork.

Image: Peter Bennetts

The disc is made from 434 unique, CNC machined timber battens, manufactured by Spark Furniture in South Australia and installed on site in three days.

More news

See all
Saxhóll Crater Stairway in Iceland by Icelandic studio Landslag ehf, winner of the 2018 Rosa Barba International Landscape Prize. Entries open: 11th Rosa Barba Landscape Prize

The 11th edition of the biennial international prize is now calling for submissions.

Whynot St Pool and Carport by Kieron Gait Architects and Dan Young Landscape Architect, winner of the Garden or Landscape category at the 2019 Houses Awards. Entries open: 2020 Houses Awards

The awards include a “Garden or Landscape” category.

Aperture f/1.2, Shallow Inlet (2015). Each of the series of four installations decreased its aperture in response to the compression of the landscape around the bay, from primary sand dunes to rocky escarpment. Waratah Bay, Victoria, Regional Arts Victoria Fund 2015 TCL announces recipient of the 2020 Kevin Taylor Legacy Creative Grant

The winner will use the grant to develop a “conceptual land-art project” that explores “objective awareness and [the] subjective experience of time.”

Crowdfunding sought to replant tree sheltering Boyd's Walsh Street House Crowdfunding sought to replant tree sheltering Boyd's Walsh Street House

The Robin Boyd Foundation is seeking donations to help replace a significant, heritage-listed tree at Boyd’s seminal Walsh Street House.

Most read

Latest on site