Endorsed by

Railway Square

From the designers: Railway Square is a new public square constructed in the former Midland Railway Workshops. The Workshops are a cluster of late 19th century industrial buildings undergoing thoughtful restoration to create an urban village for a new era. Retaining its authentic industrial feel, the new urban village will be home to a range of residential, commercial, health, education, entertainment and creative industry uses.

Key to the character and history of the site was the Shunting Yards, the site of the Railway Square, which was the main area for manoeuvring locomotives, worker gatherings, ceremonies and political gatherings. The Shunting Yards have been identified as a place of exceptional significance and are to be preserved as an open public space that will interpret and celebrate the history of the site and provide a major civic gathering and festival space for Midland and the eastern region.

Midland Railway Square by PLACE Laboratory.

Image: Dion Robeson

The space has been designed as a new contemporary public space, interpreting the sites former use by transforming heavy rail infrastructure into new social infrastructure. Railway Square is being transformed into a new civic heart for Midland, providing a destination public space surrounded by restaurants, cafes, a hotel, apartments and refurbished heritage listed buildings.

Midland Railway Square by PLACE Laboratory.

Image: Dion Robeson

Set against the historical backdrop of Block One, the design of the square interprets the former use of the space through industrial materials, custom rail furniture, artworks and interpretative rail lines that run through the space. The rail lines have been designed to tell the stories of the site:

The Live Line is an existing live railway line that is integrated into the design of the square to allow trains to access the site and workshops during special events.

The Social Line brings to life the rich social history of the former workers and their families and includes a line of rail furniture for sitting, lounging, playing and meeting.

The Water Line is a linear misting and lighting feature that references the history of steam engines and movement of trains through the site.

The History Line consists of an interpretive artwork set between the rail tracks that tells the history of state wide rail connections from the site and the shunting of the rail carts on the site.

The Lost Line is a rail line that disappears into the ground interpreting the decline of the workshops in the 1990s and the repurposing of the site for a new community.

Midland Railway Square by PLACE Laboratory.

Image: Dion Robeson

The design of the square brings together storytelling and place activation to create an inviting space for everyday use by locals and a high-performance event space capable of hosting larger events for the broader community.

Credits

Design practice
Place Laboratory
Perth, WA, Australia
Project Team
Anna Chauvel, Shlomit Strum, Tom Griffiths, Rob Grandison,
Consultants
Artists Stuart Green, Malcolm McGregor with Concreto Signage, Publik
BCA TT Building Surveyors
Builder MG Group
Civil engineers TABEC
Electrical ETC
Irrigation CADsult
Quantity surveyor RB
Structural Terpkos Engineering
Water Feature CADsult
Site details
Site type Urban
Category Landscape / urban design
Type Public / civic
Project Details
Status Built
Completion date 2017
Design, documentation 12 months
Construction 10 months
Client
Client Metropolitan Redevelopment Authority
Website https://www.mra.wa.gov.au/

More places

See all
Matron Ruby Grant Park

Sprout Landscape Architecture with CAB Consulting have transformed a former hospital site in Sydney’s east into a community park that provides a flexible setting for …

Rockhampton Riverside Revitalization

Urbis’s design for the redevelopment of a waterfront precinct in Rockhampton aims to provide the city’s residents with a “world-class civic and recreation space that …

Tully Memorial Flood Markers

Logan City Council have created a simple and poetic homage to the Logan River – one that encourages reflection upon environmental conditions, communities and resilience.

Docklands City Park Stage 2

MALA Studio has completed stage two of the development of the Community, Learning and Education Centre site in Docklands, at the corner of Collins Street …

Most read

Latest on site