Endorsed by

2016 National Landscape Architecture Awards: Award of Excellence for Tourism

Penguins Plus viewing area by Tract Consultants with Wood Marsh Architecture Tourism: Award of Excellence Australian Institute of Landscape Architects

Jury comment

Penguins Plus is a highly site-specific project on Phillip Island’s spectacular coast, in which the visitor experience is dominated by the quality of the environment and the appeal of the fauna. A contoured structure with a curved boardwalk and stepped viewing area sits sympathetically in the coastal landscape, providing a wide range of visitor viewing options, while the improved lighting system reduces the impact on the penguin habitat.

This project has clearly been informed by the comprehensive Summerland Peninsula Master Plan as well as a design guideline manual.

The work is beautifully detailed and provides a replicable prototype for the development of other components of this fragile landscape in the future. This project successfully demonstrates the way a well-structured and values-driven design process can transform organizational thinking and practice for public agencies.

Credits

Design architect
Wood/Marsh Architecture
Melbourne, Vic, Australia
Consultants
Builder Lloyd Group
Site details
Location Philip Island,  Vic,  Australia
Site type Coastal
Category Landscape / urban design
Type Tourism, Visitor centres
Project Details
Status Built
Client
Client Phillip Island Nature Parks
Website penguins.org.au

Source

Award

Published online: 27 Oct 2016
Words: National Landscape Architecture Awards Jury 2016
Images: Tract Consultants

Issue

Landscape Architecture Australia, November 2016

Related topics

More award

See all
Eve Apartments by 360 Degrees Landscape Architects. Landscape Architecture Award for Gardens

Eve Apartments by 360 Degrees Landscape Architects

Immigration Museum Activation Project by Rush Wright Associates. Landscape Architecture Award for Small Projects

Immigration Museum Activation Project by Rush Wright Associates

Valley Lake Lookout by McGregor Coxall. Landscape Architecture Award for Small Projects

Valley Lake Lookout by McGregor Coxall

Palmwoods Placemaking Community Empowerment by Sunshine Coast Council and CoDesign Studio Landscape Architecture Award for Community Contribution

Palmwoods Placemaking Community Empowerment by Sunshine Coast Council and CoDesign Studio

Most read