Endorsed by

2016 National Landscape Architecture Awards: Award of Excellence for Cultural Heritage

Port Adelaide Renewal: Hart’s Mill Surrounds by Aspect Studios Cultural Heritage: Award of Excellence Australian Institute of Landscape Architects

Jury comment

Port Adelaide is one of Australia’s most valuable and least developed post-industrial waterfronts. Over the past decade it has been the subject of a slow-burn renewal through many state government and local council initiatives designed to re-energize “The Port.”

Within this context, Hart’s Mill Surrounds has almost single-handedly transformed how South Australians view “The Port” by adaptively reshaping the precinct and opening it up for public uses. The former mill, a heritage-listed waterfront building, provides the backdrop for a contemporary new play space, while the sensitively and adaptively re-used flour shed is now fit for community uses. This has also enabled the completion of a hike-and-bike loop, and created a new destination as well as interpretation opportunities for the former industrial uses on the Port River.

The contrast of the bright yellow play space against the red brick mill and expansive wharf areas creates a new experience as well as providing much-needed attention to the Port Adelaide community.

For more coverage read Jo Russell-Clarke’s review of Port Adelaide Renewal: Hart’s Mill Surrounds from Landscape Architecture Australia 145.

Credits

Design practice
ASPECT Studios
Australia
Project Team
Tim Conybeare, Ben Birdseye, Ying Qian
Consultants
Architect Mulloway Studio
Civil and structural engineer SMEC
Irrigation Hydroplan
Lighting Lucid Consulting Australia
Services engineering Lucid Consulting Australia
Site details
Location Adelaide,  SA,  Australia
Category Landscape / urban design
Type Playgrounds
Project Details
Status Built
Design, documentation 7 months
Construction 8 months
Client
Client Renewal SA
Website renewalsa.sa.gov.au

Source

Award

Published online: 27 Oct 2016
Words: National Landscape Architecture Awards Jury 2016
Images: Don Brice

Issue

Landscape Architecture Australia, November 2016

Related topics

More award

See all
Eve Apartments by 360 Degrees Landscape Architects. Landscape Architecture Award for Gardens

Eve Apartments by 360 Degrees Landscape Architects

Immigration Museum Activation Project by Rush Wright Associates. Landscape Architecture Award for Small Projects

Immigration Museum Activation Project by Rush Wright Associates

Valley Lake Lookout by McGregor Coxall. Landscape Architecture Award for Small Projects

Valley Lake Lookout by McGregor Coxall

Palmwoods Placemaking Community Empowerment by Sunshine Coast Council and CoDesign Studio Landscape Architecture Award for Community Contribution

Palmwoods Placemaking Community Empowerment by Sunshine Coast Council and CoDesign Studio

Most read