Endorsed by

2016 National Landscape Architecture Awards: Award for Land Conservation

West Belconnen Landscape & Open Space Strategy by McGregor Coxall Land Conservation: Landscape Architecture Award Australian Institute of Landscape Architects

Jury comment

The West Belconnen Landscape and Open Space Strategy project firmly shakes off the belief that greenfield development is always bad for the environment. With conservation at its core, the project paves a way for a new community of thirty thousand people to share their environment with threatened species, while also providing opportunities for more traditional recreational activity. Incorporating historical landfill sites, the plans show protection of specialized natural habitats, enhancement of ecological features, and opportunities for large-scale revegetation. This is balanced with the provision of space for renewable energy projects, community facilities and urban agriculture. The strategy is focused on positioning West Belconnen as a world-leading green community.

Credits

Site details
Category Landscape / urban design
Type Conservation
Project Details
Status Built
Client
Client Riverview Projects

Source

Award

Published online: 27 Oct 2016
Words: National Landscape Architecture Awards Jury 2016
Images: McGregor Coxall

Issue

Landscape Architecture Australia, November 2016

Related topics

More award

See all
Eve Apartments by 360 Degrees Landscape Architects. Landscape Architecture Award for Gardens

Eve Apartments by 360 Degrees Landscape Architects

Immigration Museum Activation Project by Rush Wright Associates. Landscape Architecture Award for Small Projects

Immigration Museum Activation Project by Rush Wright Associates

Valley Lake Lookout by McGregor Coxall. Landscape Architecture Award for Small Projects

Valley Lake Lookout by McGregor Coxall

Palmwoods Placemaking Community Empowerment by Sunshine Coast Council and CoDesign Studio Landscape Architecture Award for Community Contribution

Palmwoods Placemaking Community Empowerment by Sunshine Coast Council and CoDesign Studio

Most read

Latest on site